+381652030017 office@nikolinamil.com

Mnogo mojih klijenata ima težnju da postanu emocionalno inteligentniji nego što trenutno jesu. Naravno, moja uloga kao psihologa jeste da im na tom putu pomognem što korišćenjem raznih mentalnih tehnika, što kroz edukaciju o tome šta je to i šta osoba koja ima visoku emocionalnu inteligenciju treba da poseduje.

Međutim, prvi izazov na koji nailaze gotovo svi moji klijenti prilikom izgrađivanja emocionalne inteligencije je odmah na početku. Da bi osoba bila visoko emocionalno inteligentna bitno je da ima razvijenu samosvest, odnosno veštinu da se prepoznaju sopstvene emocije u trenutku kada se dešavaju.   Samosvest je osnova ne samo emocionalne pismenosti, već i emocionalne stabilnosti svake osobe. Na žalost, većinu nas koji živimo na ovom podneblju, roditelji nisu učili toj veoma važnoj veštini. Pre svega potpuno nenamerno zato što oni nisu razmišljali o tome kao nekoj važnoj životnoj veštini.

Ovaj tekst je, zbog toga, posvećen svemu onome što je važno znati o emocijama kako biste bili vešti da ih prepoznate u trenutku kada se dešavaju.

Većina ljudi prepoznaje pozitivne i negativne emocije. Pozitivne emocije su svakako sreća, ljubav, zaljubljenost, dok u negativne spadaju: ljutnja, nezadovoljstvo, osećanje krivice, kajanja, tuga, depresivnost itd.

Međutim, ono što veliki broj osoba ne zna je to da postoje zdrave i nezdrave emocije o čemu više možete pročitati OVDE

Najčešći odgovor koji dobijam od klijenata kada ih pitam: “Kako se osećate u vezi sa tim događajem?” kao odgovor dobijam: “Loše, bezveze, smor…” . Međutim, to nisu emocije, već način kako gledamo na taj događaj ili situaciju koja je loša po nas.

Ukoliko želite da naučite da bolje čitate svoje emocije, u nastavku možete skinuti brošuru u kojoj se nalazi lista emocija sa opisima, situacijama u kojima mogu da se pojave, kao i na koji način se mogu manifestovati u ponašanju.

 

Napišite poruku i zakažite seansu

Saznajte više o autoru

 

%d bloggers like this: